1 Απρ 2008

ΠΡΙΜΟ ΛΕΒΙ

ΗΦώφη Φλωρινούδη έστειλε το εξής μήνυμα

Εαν αυτό είναι άνθρωπος! Δεν θα υπήρχε καλύτερη επιλογή τίτλου για να εκφράσει το περιεχόμενο και το σκοπό για το οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο, δηλαδή ο παραδειγματισμός και προβληματισμός του αναγνώστη.
Ο Primo Levi συγκρατημένος στο λόγο του και με φανερή προσπάθεια αποβολής κάθε συναισθήματικής φόρτισης, εξιστορεί τα προσωπικά του βιώματα στο Άουσβιτς με ένα ιδιαίτερο αποστασιοποιημένο και ωμό τρόπο. Η διάθεση ειρωνισμού ή εκδήλωση στοιχειώδους μίσους είναι ανύπαρκτη, ενώ η ηθική ανωτερότητά του διαφαίνεται σ' όλο σχεδόν το βιβλίο.Ο ιταλός επιζώντας παγώνοντας το χρόνο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εικονογραφήσει στο μυαλό του την κοινωνική πραγματικότητα των γεγονότων που συνέβησαν στο Άουσβιτς και να βγάλει δικά του συμπεράσματα.

1 σχόλιο:

roza είπε...

Δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα που τέθηκε: από την αφήγηση του Πρίμο Λέβι τι μπορούμε να συμπεράνουμε για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις; Εάν ξεκινήσουμε από την "ωμότητα" που επισημαίνει η Φώφη, που μας οδηγεί αυτό το ερώτημα;